pin_dropStockholm
Digitalt/fysiskt
Vill du vara med och utveckla en kurs i existentiellt stöd vid livshotande tillstånd i vård och omsorg?
Betaniastiftelsen och Enskilda Högskolan Stockholm lanserar till våren 2025 en pilotutbildning i existentiellt stöd vid livshotande tillstånd i vård och omsorg. Vill du vara med och utveckla en utbildning som tar upp en av de största utmaningarna vården står inför idag?
Kursen syftar till att öka din personliga och professionella trygghet i att ge existentiellt stöd vid livshotande tillstånd. Den ger en fördjupad förståelse av palliativ vård, med särskilt fokus på existentiella dimensioner och smärtlindring.
Som deltagare utvecklar du yrkesmässig kompetens och praktiska färdigheter i att identifiera, bemöta och lindra existentiell smärta hos individer i livshotande situationer. Kursen undersöker också sambandet mellan fysisk, psykisk, social och existentiell smärta, samt hur dessa påverkar patientens välbefinnande.
Genom kursen uppmuntras ett reflekterande förhållningssätt till existentiella frågor som uppstår vid livshotande tillstånd, som en grund för att ge kvalificerat stöd. Praktiska övningar ger möjlighet att tillämpa modeller och metoder för att lindra existentiell smärta och förbättra patientens livskvalitet.
Kursen betonar också vikten av en vård- och omsorgsmiljö, samt en arbetsmiljö som stödjer långsiktigt och hållbart arbete med existentiell smärtlindring.
Kursutveckling
Under pilotkursen bidrar du med reflektioner och kontinuerlig feedback kring kursens innehåll och upplägg. Kursen utvecklas delvis i samarbete med deltagarna, och deras återkoppling kommer att spela en viktig roll i att förbättra kursens framtida utformning.
Alla deltagare får ett intyg om sitt deltagande och sin medverkan i kursutvecklingen. För de som önskar betyg kommer det finnas möjlighet att erhålla detta när kursen ges igen våren 2026.
Pedagogiskt upplägg
Kursen ges som en distanskurs med en fysisk kursdag (lunch till lunch) i Stockholm. Undervisningen kombinerar föreläsningar, reflektioner, samtalsövningar och seminarieövningar för att främja ett aktivt och reflekterande lärande. Du som deltagare behöver själv stå för eventuella kostnader för resor och boende under den fysiska kursdagen.
Vem kan söka? – antagningskriterier
Kursen riktar sig till yrkesverksamma inom vård och omsorg som möter patienter med palliativa vårdbehov. För att bli antagen krävs relevanta tidigare studier om minst 180 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande kraven för grundläggande behörighet. För att tillgodogöra sig kursen på bästa sätt förväntas deltagarna ha möjlighet att närvara vid alla kurstillfällen, och därför krävs ett intyg från arbetsgivaren om att dessa möjligheter finns.
Sista anmälningsdag
31 oktober 2024
Schema
(Tider och datum kan justeras):
23 jan, 13.00 – 15.30
30 jan, 13.00 – 15.30
13 feb, 13.00 – 15.30
20 mar, 12.00 – 21 mar, 13.00 (fysisk kursdag i Stockholm)
11 april, 13.00 – 14.30
30 april, 13.00 – 14.30
9 maj, 13.00 – 14.30
22 maj, 13.00 – 15.30
Anmälan
Välkommen att skicka din ansökan på mejl.
För att ansökan ska kunna behandlas behöver du bifoga:
Mejladress: info@betaniastiftelsen.nu
Antagningsbesked ges senast den 15 november.