Enligt FN:s mänskliga rättigheter ska alla ha ”rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner” (art. 27); det vill säga att alla människor har rätt till kultur, även när sjukdom och rörlighet begränsar.
(Vetenskaplig artikel kring detta projekt finns att läsa i tidsskriften International journal of Older people nursing och som populärvetenskaplig artikel här.)
Syfte och mål – nyttoaspekter
Åren 2018–2020 genomfördes ett forskningsprojekt med syftet att undersöka innebörder av digital kulturtillgång bland vård- och omsorgstagare genom en kvalitativ studie. I studien undersöktes om digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare, deras närstående samt vårdare. Forskningsfråga:
Vilka konsekvenser har digital kulturtillgång för existentiella frågor som rör livets mening, ensamhet, funderingar runt död och döende och vilken betydelse har digital kulturtillgång för hälsa och välbefinnande?
Utifrån parternas samlade erfarenheter av vårdmiljöer och kulturproduktion vet vi att många längtar efter kultur, särskilt musik, och att det sannolikt har betydelse att kunna ta del av en konsert även om man inte kan gå till konserthuset. Vi är även intresserade av att se om digital kulturtillgång, med kulturen inom räckhåll dygnet runt, kan leda till flera samtal om kultur och en efterfrågan på flera levande kulturbesök.
Målet med projektet är att genom vetenskaplig uppföljning kunna visa hur nya produktionssätt för kulturens institutioner bättre kan möta behoven i vård och omsorg. Behoven kan handla om både existentiellt stöd och meningsfulla stunder, för individen ensam eller tillsammans med personal och närstående. Nyttoaspekterna handlar således om ökad existentiell hälsa, livskvalitet och välbefinnande.
Forskning kring kultur och hälsa är många gånger inriktad på mätbara resultat i form av medicinska eller funktionsmässiga parametrar. I den här studien inriktar vi oss mer på det existentiella, det känslomässiga och det själsliga – det som kulturen många gånger är bra på att stimulera. Studien kommer att bidra på ett fint sätt till befintlig forskning, till den personcentrerade vården samt hjälpa oss att se hela människan, hela livet.
Medverkande parter
Initiativtagare till projektet var Betaniastiftelsen. Studien utfördes av två forskare vid Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, prof. Helle Wijk och prof. Eva Jakobsson Ung. Helle har i sin forskning särskilt engagerat sig i stödjande och stimulerande vårdmiljöer för hälsa och välbefinnande, och Eva bland annat haft stort fokus på personcentrerad vård.
Medverkande musikinstitutioner är två av landets största, båda med regionala uppdrag – Göteborgs Symfoniker och Musik i Syd. Göteborgs Symfoniker är 109 musiker som tillsammans bildar Sveriges Nationalorkester. Orkestern har en spännande historia, men är måna om att alltid blicka framåt och att leverera musikupplevelser av högsta kvalitet, samtidigt som man gör sig tillgängliga för så många som möjligt även genom digitala tjänster och nya konsertformer.
Hos Musik i Syd är musiken som en väsentlig del av livet för många människor, riktgivande i verksamheten. Musikinstitutionen för Skåne och Kronoberg har i uppdrag att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud. Musik i Syd har också i uppdrag att utföra Musik i vården.
Projektet har stötts av Familjen Kamprads Stiftelse.
Här kan du läsa mer om respektive organisation/institution:
Göteborgs Symfoniker med GSO Play
Musik i Syd med Musik i Syd Channel och Musik i vården
http://www.musikisydchannel.se/
https://www.musikisyd.se/musik-i-varden/
Betaniastiftelsen med Kulturarenan
http://www.betaniastiftelsen.nu/
Göteborgs universitet, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa